Speledingetje

Trolleybus in Nijmegen
Pi-calculator
Radiobulletin 1950
Filmstroken
Spoorwegkaart van Nederland
Eric en de engerds
Vacantiefoto's 2009

Archieven

01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2012

Gastenboek

Teken speledingetje's gastenboek

Zoek

Zoek in 'wat er speelt'

Laatste Reacties

Marten (Koop geen straat..): Het is op zijn zachtst ge..
c. van Egmond. (Evangelisch athe..): De atheisten zouden aan d..
lucretia van dam (Sorry, ik had eve..): mijn oud oom (de broer va..
johan (Zielige auto word..): het werk gaat intussen ve..
Frans (Man na 23 jaar co..): Beste days of our lives, ..
days of our lives.. (Man na 23 jaar co..): Niek is net als Thiandi e..
Marieke van Bosse.. (Man na 23 jaar co..): Wat ik bijzonder storend ..
Frans (Man na 23 jaar co..): Goed dat je die vraag aan..
Dick Westra (Man na 23 jaar co..): Had Niek wel een verstand..
Frans (Man na 23 jaar co..): Beste Loek, Het is ook ..
ronald (Koop geen straat …): hele interessante analyse…
Cryptocheilus (adhd en het RED-d…): Ik ben benieuwd of u al e…
Cryptocheilus (adhd en het RED-d…): Er wordt aan mijn achterd…
Marjolein (Sorry, ik had eve…): Wat een lieve, warme oma …
Reinier Zervaas (Man na 23 jaar co…): Kijk met de ogen van je h…
sparnaay (Daarom is de pata…): als je al zonder toestemm…
Marc (Man na 23 jaar co…): Beste Papilio, Allereer…
Papilio (Man na 23 jaar co…): Beste meneer Van den Akke…
johan (Zielige auto): Is het mogelijk om vandaa…
johan (Zielige auto): Waar bevind zich deze ren…

Automaten:

XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

Speledingetje

De informatie op Speledingetje is betrouwbaar, eerlijk, waarheidsgetrouw en gecheckt. Speledingetje en haar medewerkers behouden zich het recht voor hier van af te wijken, als het landsbelang dit vergt of de minister zulks wenselijk acht. Aan de informatie op Speledingetje kunnnen geen rechten worden ontleend. Speledingetje is de persoonlijke website van Marc van den Akker. marc@speledingetje.nl

Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 

« Weg met de kerk! | Home | loterijverliezers »

Koop geen straat in de staatsloterij

05 10 09 - 18:30 Als loterijgokker bent u bij de staatsloterij goed af. De SENS (Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij) keert meer dan 0,6 keer de inzet uit, meer dan welke andere loterij ook. Je doet er als gokker wel verstandig aan je kansen goed in de gaten te houden. Koop nooit een 'straat' of 'boulevard'
Strategie
U wilt als loterijgokker natuurlijk een miljoen winnen, en zoveel mogelijk kans daarop. Iets minder graag een ton, en nog minder graag een troostprijs van vijf of tien euro, minder dan Uw lot heeft gekost. Toch is iedere prijs achteraf voldoende motivatie om opnieuw loten te kopen.
Voorpretmaximalisatie
Om maximaal van een staatslot te genieten is het verstandig het lot zo vroeg mogelijk te kopen. U kunt zich dan zo lang mogelijk verheugen op uw miljoen of minder. Helaas is de statistiek hard: de kans dat u voor de trekking sterft is groter dan de kans op uw miljoen (en de sterfkans stijgt als u uw lot eerder koopt).
Jackpot
Om de verwachting te berekenen van de Jackpot die de staatsloterij organiseerd zijn er te veel dingen niet duidelijk. De jackpot kost twee euro, bij verplichte aankoop van een staatslot. Het is niet duidelijk hoeveel mensen op dit aanbod ingaan, in verhouding tot het aantal verkochte staatsloten. Als die twee euro per verkocht lot in zijn geheel in de jackpot zou gaan zou aan de stijging van het jackpotbedrag in een maand dat ie niet wordt gewonnen te zien zijn. Ik verwacht echter van de staatsloterij dat een deel van die twee euro aan de staatskas ten goede komt. Als statistiekliefhebber zou ik het meedoen aan de jackpot afraden wegens onvoldoende inzicht in de winstverwachting.
Bereken uw kans!

Op de site van de staatlsoterij vind ik in oktober 2009:
Er valt iets op bij de prijzen met alle vijf goed:
1 Er worden maar 34 prijzen uitgekeerd in plaats van 34,2
2 De troostprijzen (vijf cijfers goed, ander serienummer ) worden niet uitgekeerd aan degene die wel de serie goed heeft
3 Er wordt gesproken van 'het minimale prijzengeld'. Omdat dit geld is wat zeker zal worden geïncasseerd kan worden is hiermee niet gegokt, en kan dit geld van de lotprijs worden afgetrokken, en niet verder in het prijzengeld worden beschouwd.

Rekent u mee?

Snel die gegevens overgeklopt in mijn spreadsheet:
Omdat een aantal prijzen meerdere keren worden getrokken heb ik in kolom C het aantal vermeld. Let op! Deze aanallen veranderen per trekking een beetje.
In kolom F staat de kans per soort prijs: aantal loten / aantal prijzen.
Kolom G de verwachting in euro's; dat is de kans maal de gewonnen prijs.
Kolom I geeft de winstverwachting per ingelegde euro als u een los lot koopt. Al de verwachtigen van de losse prijzen opgeteld geeft de totale winstverwachting per ingelegde euro. Met bijna 65 eurocent is de staatsloterij lang niet slecht!
In kolom J ziet u de reële lotprijs als U een straat koopt. U krijgt gegarandeerd € 4,55 aan prijzengeld uitgekeerd, en u dingt niet mee met de ééneindcijferprijzen. U betaalt dus slechts 13 - 4,55 = 8,45 euro's voor een lot.
In kolom K ziet u de de verwachtingen per ingelegde euro voor de overgebleven prijzen. in totaal komt u met een straat aan een verwachting van 46 eurocent per ingelegde euro.
Kolom L en M geven de bedragen als u een 'Boulevard' neemt. De verwachting daalt tot 0,33..... Niet doen dus!

Scheve prijzenpot door kansspelbelasting
Over prijzen van minder dan 454 euro (vroeger 1000 guldens) hoeft in Nederland geen kansspelbelasting worden afgedragen. Hoewel de SENS op de staatsloterij meldt: "Alle prijzen zijn belastingvrij' daagt zij weldegelijk 29% kansspelbelasting af over prijzen boven 455 euro. Bij een prijs van bijvoorbeeld € 1000,00 betaalt de staatsloterij 1000 * (1/(1-0.29)-1) = 408,45 euro belasting. Daarom heeft de staatsloterij een prijzenpot die vooral kleine prijsjes bevat. Van de totale prijzenpot van € 28.860.000 is maar liefst €26.214.300 aan prijzen tot 450 euro uitgeloofd. De belastbare prijzen zijn na 29% kansspelbelasting in totaal € 2.645.700. SENS betaalt dus (als alle loten zijn verkocht en alle prijzen uitgerijkt) €1.080.636,16 euro kansspelbelasting op een totale lotenwaarde van € 44.460.000,00.
Ik snap iets niet. Als de staatsloterij winst maakt staat ze die af aan de staat. Voor de SENS is het dus helemaal niet erg om kansspelbelasting te betalen; dat geld hadden ze toch af moeten dragen. Waarom houdt de SENS dan de hoofdmoot van de prijzenpot zo laag? Probeert de Staat zichzelf te beduvelen? Is de SENS een staat binnen de staat?
Gratis advies aan de voor de staatsloterij verantwoordelijke minister
In het streven naar een transparante overheid zou u er goed aan doen de SENS opdracht te geven niet langer de wervende tekst 'Alle prijzen belastingvrij' te gebruiken. Deze tekst is niet alleen feitelijk onjuist; De belasting is voorbetaald. Bovendien betreft het de Staatsloterij, en doordat alle winst (verkoopopbrengs loten - prijzenpot - uitvoeringskosten) voor de staatskas is en neerkomt op belasting. Ook zou de minister er goed aan doen de SENS opdracht te geven de kansspelbelasting niet langer in de prijzen te verdisconteren, zodat(1) de winnaars duidelijk merken dat zij belasting betalen. (2) de prijzenpot van de Staatsloterij opnieuw kan worden samengesteld, zodat de kans op grotere prijzen stijgt, en (3) de geldhuishouding van de SENS inzichtelijker wordt. Voorts raad ik u aan de SENS opdracht te geven de Jackpot af te schaffen, of publiek inzichtelijk te maken hoe de hoogte van de Jackpot tot stand komt, en wat de kans is om die te winnen.
Gratis advies aan de leden van de Tweede Kamer
Dien een wetsvoorstel in om de kanspelbelasting te veranderen van een belasting die aan het prijzengeld is gerelateerd naar een belasting die aan de inzet is gerelateerd. Bijvoorbeeld 10% van de lotenprijs. Bij casino's 10% bij de aankoop van fiches, en bij de gokkast 10% van de inworp. Dit omdat het huidige prijsgerelateerde stelsel van kansspelbelastingheffing door de vrijlating van 454 euro een wildgroei aan kleine prijzenloterijen is opgetreden. Met een inzetgerelateerde belastingheffing zou de gokwereld een stuk overzichtelijker worden.
Gratis advies aan de Staatsloterij: de Tonnenloterij
Verkoop een nieuw soort loten: Het tonnenlot. Het kost een euro om iemand een kans van één op honderdduizend op een ton te geven. Dit is een grote prijs, waar mee iemand echt winnaar gemaakt wordt. Verkoop voor 15 euro een lot dat 10 van die kansen geeft. Op die manier keert u precies 2/3 van het prijzenbedrag aan winst uit. Dit tonnenlot kent geen kleine prijzen en geen gedeelde loten. Dit loterijproduct heeft een voordeel voor de klant: optimale kans op een grote prijs. Ook is er een voordeel voor de Staatsloterij: doordat er maar weinig mensen een prijs hoeven te incasseren scheelt dit een enorm deel aan boekhoudkosten die uit het uitbetalen van de kleine prijzen voortvloeien. Ik van speledingetje zou weer gaan gokken, misschien.
tien reacties

Hoi Marc, Goed idee van die Tonnenloterij. Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik een aantal keren een straat heb gekocht van de staatsloterij. Ik doe dat dus maar niet meer. Mooi artiekel overigens. Groet.
Govert Gokker - 06 10 09 - 03:36

Je zegt heel mooi dat je niet meedingt voor de 1 cijferigen, maar die moet je er wel bij optellen.
Volgens jou berekening zou je kans op meer geld hebben door appart een 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 tekopen.
Dit is toch precies hetzelfde als direct een straat kopen ;)
Johan - 26 10 09 - 16:24

@Johan: U hebt gelijk, maar toch niet helemaal. Als ik dan toch 130 euro aan staatsloten moest uitgeven zou ik tien loten met dezelfde eindcijfers nemen. Als dat eindcijfer dan een prijs wint krijg ik die ook tien keer uitbetaald.
Ik zeg ook niet dat je niet meedingt naar de eencijferigen, Ik zeg dat je die zeker wint, en daarom niet gokt. Mensen kopen die straat ook ‘om in ieder geval iets te winnen’. Ik noem dat niet gokken. Het is de zelfde misrekening die iemand maakt als hij alle loten van de loterij koopt. Hij krijgt alle prijzen, heeft niet gegokt, en is een hoop geld kwijt. Helaas is de verdeling van de prijzen zo dat de meeste prijzen vooral in het lageprijzensegment vallen. De vreugde vijf euro te winnen zullen ze niet beleven.
Marc (Email) - 03 11 09 - 18:40

Overigens adverteerde dit consortium oplichters een aantal maanden geleden dat als je overstapt van een heel lot naar een straatje van 1/5 loten je minimaal 13 euro zou terugkrijgen. Ik heb dit gedaan en ja hoor de laatste twee keer slechts 9 euro ‘gewonnen’.
ab den held - 12 12 09 - 13:07

hele interessante analyse. Zie dat dit uit 2009 is. Is er ook zo’n analyse van de huidige prijzen etc. van de staatsloterij? Ik ga ervan uit dat de winkansen nu lager zullen zijn door de crisis (=dus meer voor de staatskas.)
ronald (URL) - 14 04 12 - 01:29

Mocht je ondanks de geringe kans toch willen meespelen is de Staatsloterij naar mijn mening nog altijd de loterij met de grootste winkans. De overige loterijen zijn niet in handen van de overheid, en zijn tevens verplicht om de helft van de opbrengst te spenderen aan goede doelen.
loterij (URL) - 06 08 12 - 20:02

Als je een straat koopt doe je dat niet om de gegarandeerde prijzen te winnen (die van de enkele eindcijfers) maar om gewoon zo breed mogelijk te spelen, ik denk dat de kans op een grote prijs winnen met 1 straat groter is dan winnen met 10 loten met het zelfde eindcijfer.
neverwin - 12 12 12 - 13:11

Wat ik me afvraag is of er op online gekochte loten even veel winkans zit als op fysiek verkochte loten, want altijd als er in het nieuws komt dat iemand en grote prijs heeft gewonnen dan staat er bij in welke plaats bij welke winkel het winnende lot verkocht is.

Dat wekt voor mij de illusie dat er vaker op een fysiek lot iets valt dan op een online lot. Ik speel altijd online omdat het gewoon makkelijker is om even met iDeal een lot te kopen.

Ik had wel ergens gelezen dat het aantal online verkochte loten amper 1% van het totaal verkochte loten dus dat kan natuurlijk meespelen. Plus dat online verkochte loten meer anoniem zijn.
neverwin - 12 12 12 - 13:17

de vraag of een straat of boulevard voordelig is of niet hangt af waar men voor speelt. Als, waar u vanuit gaat, spelers spelen voor het hoogst mogelijke rendement (ofwel uitkering per ingelegde euro) dan klopt uw analyse, dat men beter geen straat of boulevard kan kopen. Maar, als dit het doel is van spelers, dan kunnen ze beter helemaal niet spelen aangezien het uitkeringspercentage altijd ruim onder de 1 blijft en er dus altijd een grotere kans is op verlies dan op winst. Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen niet mee spelen voor het grootst mogelijke uitkeringspercentage maar eerder om een kans te hebben op een grote geldprijs (100 000, een miljoen, de jackpot etc.). Als dit het geval is, en dat is wel zo logisch anders zouden mensen helemaal niet mee moeten spelen, dan kut u ieder lot zien als 1 kans op die “ene hoge prijs” (of dit nou de jackpot is, het of miljoen of welke hoge prijs dan ook) en dus de prijs van elk lot de prijs van een extra kans op die grote prijs. In dit geval is het dus wél voordelig om een straat of boulevard te kopen aangezien er voor elk lot, en dus voor elke extra kans op die grote prijs, minder wordt betaald.
anoniem - 30 12 12 - 19:05

Wat voorpretmaximalisatie betreft: koop zo jong mogelijk loten, wie ouder is heeft immers een grotere kans om voor de trekking te sterven.
knelis - 10 01 13 - 10:49  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Om te voorkomen dat robots de reactiebox vol rommel zetten moet u een eenvoudige vraag beantwoorden om een reactie te plaatsen.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Nota bene: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit uw reactie worden gefilterd. U maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.